(1) مقدمه تبرید:
كلمه تبريد از واژه عربي برودت به معناي سرما گرفته شده. كلمه سرما به خودي خود معني ندارد ، يعني از بين بردن يا عدم گرما را سرما مي ناميم. اصولا انتقال گرما از محيط گرمتر به محيط سردتر بصورت طبيعي و خودبخود صورت مي پذيرد. اما انتقال گرما از محيط سرد به محيط گرم (عمل سرمازا) مي بايستي از طريق مكانيكي انجام پذيرد.
تبريد يا سرد كردن مراحلي است كه طي آن ، دماي فضايي مشخص يا يك جسم ، به پائين تر از دماي محيط اطراف مي رسد. يا به عبارت ساده تر: جذب حرارت از فضاي مشخص و دفع آن حرارت به محيط خارج را تبريد مي گويند.
پيشينه تبريد:
از هزاران سال پيش توليد و نگهداري يخ با شيوه هاي ابتدايي توسط هنديها ، ايراني ها و چيني ها صورت مي پذيرفت. نخستين امتياز تبريد، در سال 1970 توسط توماس هريس و جان لانگ به ثبت رسيد. و ابتدايي ترين ماشين مبرد براي توليد يخ يك كمپرسور دستي بود كه با اتر كار ميكرد و در سال 1834 بوسيله جاكوپ پركينز در انگلستان ساخته شد. در دهه 1860 دوران جنگ هاي داخلي آمريكا، بدليل كمبود يخ در شمال فرديناندكار، ماشين مبردي كه با آمونياك و آب كار مي كرد ساخت. اولين يخچال خودكار بوسيله شركت كلويناتور در سال 1918 به بازار عرضه شد. يخچال هاي خودكار و مدار بسته در سال 1926 بوسيله شركت جنرال الكتريك به بازار عرضه شد. و شركت دوپوانت در دهه 1940 مبردهاي جديد، را بنام فريون به بازار عرضه كرد. و در دهه اخير استفاده از مبردهاي فريوني CFC بدليل اثر مخرب بر لايه ازن، غيرمجاز اعلام شد و مبردهاي غيرمخرب لايه ازن مانند ()R134aجايگزين مناسب آن مي باشد.
روش هاي مختلف تبريد:
تبريد روش هاي متداولي دارد اما متداولترين آن ها
1- سيستم تبريد تراكم تبخيري
2- سيستم تبريد جذبي
3- سيستم تبريد ترموالكتريكي
4- تبريد مغناطيسي
5- سيستم تبريد افشانه اي بخار مي باشد كه متداولترين آن ها نيز روش اول است